Pe scurt, panoul solar este un dispozitiv folosit pentru generarea de energie. Energie care nu necesita materii prime, nu este poluanta si in plus, este gratuita si regenerabila. Suna interesant, nu?
Intrand in detalii, panourile solare sunt mijloace de captare si utlizarea a energiei solare. Exista doua mari tipuri de panouri solare utilizabile in prezent:
- panouri solare folosite la incalzit
- panouri solare ce utilizeaza celule fotovoltaice pentru producerea de nergie electrica
Panouri solare folosite la incalzit
Acestea mai putin important si sunt folosite pentru incalzirea apei sau a locuintelor. Procesul lor de functionare, simplificat desigur, este urmatorul: panourile capteaza caldura solara si o transfera prin intermediul unor tuburi unui flux de apa. Astfel, apa este incalzita si poate fi apoi folosita sau stocata pentru utilizare. Aceste sisteme sunt avantajoase in locurile unde nu exista alte mijloace de incalzire, nu necesita utilizarea de energie electrica, sunt ecologice, dar sunt si destul de costisitoare. In plus, ele pot fi utilizate doar in perioada de vara, cand temperatura atmosferica este destul de mult peste punctul de inghet al apei.
Panouri solare folosite la producerea energiei electrice
Cele din categoria a doua, panourile solare folosite la producerea energiei electrice, sunt cele cu adevarat interesante, pentru ca da, produc energie electrica gratuita. La baza acestui proces sta celula fotovoltaica. Pe scurt, in contact cu razele soarelui, aceasta produce energie electrica. Pentru a intra in detaliu, ne-ar fi necesare insa cunostinte de chimie destul de avansate: fotonii din razele solare “bombardeaza” atomii materialelor din care este realizata celula fotovoltaica. Sub aceasta actiune, acestia tind sa se elibereze si astfel se formeaza energia electrica. Cu siguranta nu am fost foarte concis, pentru ca in scoala chimia nu era printre materiile mele preferate, asa ca pentru a afla mai multe detalii va recomand acest articol despre functionarea celulei fotovoltaice.
Celule fotovoltaice sunt grupate in matrici care apoi vor alcatui panourile solare. Mai multe detalii despre producerea unui panou solar in videoclipul de mai jos:
Avantajele si dezvantajele panourilor solare
Avantajele utilizarii acestor sisteme sunt evidente: energie regenerabila si gratuita, care poate fi folosita la alimentarea locuintei dumneavoastra. Carcotasii vor stramba insa din nas cand vor afla preturile acestor jucarii (detalii in pagina de preturi panouri solare). Este drept, in prezent costul producerii unui WATT prin intermediul panourilor solare este de 6-7 ori mai mare decat costul producerii sale in termocentrale, dar investitia se amortizeaza in timp. In plus, sa nu uitam: panourile solare sunt ecologice. Si cum resursele naturale sunt deja in pericol de epuizare… ar cam fi cazul sa ne gandim la viitorul nostru.
Randamentul panoului solar depinde foarte mult de unghiul sub care cade raza solara pe el, de aceea montarea unui astfel de sistem de producere a energiei se va face doar conform indicatiilor unor specialisti. Pentru a acoperi necesitatile energetice ale unei intregi case veti avea nevoie de panouri solare de multe zeci de metri patrati, este drept. Insa astfel veti scapa de RENEL, acestia ramanand doar o solutie de back-up!!! Pentru ca da, este posibil ca o locuinta sa functioneze exclusiv cu energie solara in conditii ideale.
Sistemele de producere a energiei electrice cu panouri solare sunt fiabile, putand rezista pana la 25 de ani. Performantele lor a crescut din ce in ce mai mult in ultimii ani. Se estimeaza ca pretul de producere a energiei electrice astfel il va agala in cativa ani pe cel al energiei poluante (termocentrale). Astfel ca panourile solare sunt ideale pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor izolate, punctelor de cercetare sau a satelitilor (acestia au folosit pentru prima data acest tip de energie).
Panouri solare - concluzii
In final, lucrurile sunt destul de simple. Carbunele se va termina, la fel si gazul si petrolul. In aceste conditii, ce va face omenirea? Nu este cazul sa luam atitudine? Ba da. Iar instalarea unui sistem de energie ecologic este un prim pas. Da, poate investitia initiala va fi mare, insa nu uita celebrul proverb: suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine.
Pretul panourilor solare este in general ridicat. Insa sistemele ce le utilizeaza sunt foarte fiabile, astfel ca investitia initiala se va amortiza in timp. Scopul acestei pagini este de a va ajuta in a va face o idee generala asupra investitiilor intr-un astfel de sistem. In cazul in care veti dori sa va montati unul, vor fi necesare calcule mai amanuntite, preturile variind in functie de necesitati.
Sisteme solare de incalzire - preturi
Acestea contin in mare urmatorele componente:
- panouri solare
- un rezervor pentru stocare apei calde
- sisteme de racord, de prindere, tevi
- optional: pompa, boiler electric, sistem de comanda, etc
Preturile incep de la 1500 - 2000 RON pentru sistemele foarte simple ce pot fi utilizate doar vara. Ele pot urca pana spre 3000 - 8000 de euro, pentru cele mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Preturile variaza insa in fuctie de componente, de numarul de panouri si de dimensiunea rezervorului de stocare.
Amortizarea investitiei
Panourile solare de acest tip au o perioada medie de amortizare a investitiei de 5-10 ani. Cu toate acestea, sunt foarte multi factori care influenteaza acest fapt, asadar o apreciere exacta nu se poate face decat pentru o serie de parametri fixi: pozitia geografica, clima locala, nivelul de utilizare, capacitatea etc. Tinand cont insa de faptul ca durata de viata garantata a acestor sisteme este de 20 de ani, investitia intr-un astfel de sistem poate fi una de viitor.
Sisteme de producere a energiei electrice - preturi
De cele mai multe ori, sistemele fotovoltaice sunt integrate cu sisteme eoliene sau cu sistemul electric general, pentru reducerea facturii la energie electrica. Functionarea unei locuinte doar cu ajutorul energiei solare este posibila, insa in practica ea nu este tot timpul posibila. De aceea existenta unui sistem de back-up este necesara, fie ca e vorba de un generator diesel sau reteaua de la Electrica.
Un sistem fotovoltaic simplu contine urmatoarele elemente:
- panouri fotovoltaice
- baterii pentru stocarea energiei + regulator de incarcare a bateriilor
- invertor pentru trnasformarea curentului continuu din baterii in curent alternativ
Preturile pornesc de la 1000 - 2000 de euro (pentru sisteme de 150-200 W) si pot urca foarte mult, in functie de necesitatea energetica, de sistemele de back-up folosite, etc ( 4000- 8000 RON)
Amortizarea investitiei
In general, sistemele fotovoltaice moderne pot fi folosite pe tot parcursul anului si chiar si noaptea, cu un randament mai scazut insa. Durata de utilizare preconizata este de pana la 25 de ani, caz in care randamentul lor nu ar trebui sa scada sub 70% din cel initial. Asadar, o investie de viitor foarte buna, nu?
Cat despre amortizarea investiei initiale, aceasta este la fel greu de calculat, aceasta putand dura intre 5 si 15 ani. E drept, investitia initiala nu este una deloc neglijabila, insa in conditiile in care pretul gazului metan si electricitatii cresc exponential (si tendinta se va pastra si in urmatorii ani), o solutie alternativa capabila sa produca curent electric si/sau caldura ar trebui sa le faca cu ochiul tot mai multor dintre noi.