Introducere

Acest blog a fost creat de mine, Florescu Cristian pentru un loc cu toate elementele ce cuprind o parte din termeni referitori ( ex. la stinta ) sau cat mai multi , putini , pe tema respectiva , pentru ca voi si eu , sa intelegem mai bine cum stau acestea .

Panou solar - notiuni generale despre panoul solar

Pe scurt, panoul solar este un dispozitiv folosit pentru generarea de energie. Energie care nu necesita materii prime, nu este poluanta si in plus, este gratuita si regenerabila. Suna interesant, nu?

Intrand in detalii, panourile solare sunt mijloace de captare si utlizarea a energiei solare. Exista doua mari tipuri de panouri solare utilizabile in prezent:

  • panouri solare folosite la incalzit
  • panouri solare ce utilizeaza celule fotovoltaice pentru producerea de nergie electrica

Panouri solare folosite la incalzit

Acestea mai putin important si sunt folosite pentru incalzirea apei sau a locuintelor. Procesul lor de functionare, simplificat desigur, este urmatorul: panourile capteaza caldura solara si o transfera prin intermediul unor tuburi unui flux de apa. Astfel, apa este incalzita si poate fi apoi folosita sau stocata pentru utilizare. Aceste sisteme sunt avantajoase in locurile unde nu exista alte mijloace de incalzire, nu necesita utilizarea de energie electrica, sunt ecologice, dar sunt si destul de costisitoare. In plus, ele pot fi utilizate doar in perioada de vara, cand temperatura atmosferica este destul de mult peste punctul de inghet al apei.

Panouri solare folosite la producerea energiei electrice

Cele din categoria a doua, panourile solare folosite la producerea energiei electrice, sunt cele cu adevarat interesante, pentru ca da, produc energie electrica gratuita. La baza acestui proces sta celula fotovoltaica. Pe scurt, in contact cu razele soarelui, aceasta produce energie electrica. Pentru a intra in detaliu, ne-ar fi necesare insa cunostinte de chimie destul de avansate: fotonii din razele solare “bombardeaza” atomii materialelor din care este realizata celula fotovoltaica. Sub aceasta actiune, acestia tind sa se elibereze si astfel se formeaza energia electrica. Cu siguranta nu am fost foarte concis, pentru ca in scoala chimia nu era printre materiile mele preferate, asa ca pentru a afla mai multe detalii va recomand acest articol despre functionarea celulei fotovoltaice.

Celule fotovoltaice sunt grupate in matrici care apoi vor alcatui panourile solare. Mai multe detalii despre producerea unui panou solar in videoclipul de mai jos:

Avantajele si dezvantajele panourilor solare

Avantajele utilizarii acestor sisteme sunt evidente: energie regenerabila si gratuita, care poate fi folosita la alimentarea locuintei dumneavoastra. Carcotasii vor stramba insa din nas cand vor afla preturile acestor jucarii (detalii in pagina de preturi panouri solare). Este drept, in prezent costul producerii unui WATT prin intermediul panourilor solare este de 6-7 ori mai mare decat costul producerii sale in termocentrale, dar investitia se amortizeaza in timp. In plus, sa nu uitam: panourile solare sunt ecologice. Si cum resursele naturale sunt deja in pericol de epuizare… ar cam fi cazul sa ne gandim la viitorul nostru.

Randamentul panoului solar depinde foarte mult de unghiul sub care cade raza solara pe el, de aceea montarea unui astfel de sistem de producere a energiei se va face doar conform indicatiilor unor specialisti. Pentru a acoperi necesitatile energetice ale unei intregi case veti avea nevoie de panouri solare de multe zeci de metri patrati, este drept. Insa astfel veti scapa de RENEL, acestia ramanand doar o solutie de back-up!!! Pentru ca da, este posibil ca o locuinta sa functioneze exclusiv cu energie solara in conditii ideale.

Sistemele de producere a energiei electrice cu panouri solare sunt fiabile, putand rezista pana la 25 de ani. Performantele lor a crescut din ce in ce mai mult in ultimii ani. Se estimeaza ca pretul de producere a energiei electrice astfel il va agala in cativa ani pe cel al energiei poluante (termocentrale). Astfel ca panourile solare sunt ideale pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor izolate, punctelor de cercetare sau a satelitilor (acestia au folosit pentru prima data acest tip de energie).

Panouri solare - concluzii

In final, lucrurile sunt destul de simple. Carbunele se va termina, la fel si gazul si petrolul. In aceste conditii, ce va face omenirea? Nu este cazul sa luam atitudine? Ba da. Iar instalarea unui sistem de energie ecologic este un prim pas. Da, poate investitia initiala va fi mare, insa nu uita celebrul proverb: suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine.

Preturi panouri solare

Pretul panourilor solare este in general ridicat. Insa sistemele ce le utilizeaza sunt foarte fiabile, astfel ca investitia initiala se va amortiza in timp. Scopul acestei pagini este de a va ajuta in a va face o idee generala asupra investitiilor intr-un astfel de sistem. In cazul in care veti dori sa va montati unul, vor fi necesare calcule mai amanuntite, preturile variind in functie de necesitati.

Sisteme solare de incalzire - preturi

Acestea contin in mare urmatorele componente:

  • panouri solare
  • un rezervor pentru stocare apei calde
  • sisteme de racord, de prindere, tevi
  • optional: pompa, boiler electric, sistem de comanda, etc

Preturile incep de la 1500 - 2000 RON pentru sistemele foarte simple ce pot fi utilizate doar vara. Ele pot urca pana spre 3000 - 8000 de euro, pentru cele mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Preturile variaza insa in fuctie de componente, de numarul de panouri si de dimensiunea rezervorului de stocare.

Amortizarea investitiei

Panourile solare de acest tip au o perioada medie de amortizare a investitiei de 5-10 ani. Cu toate acestea, sunt foarte multi factori care influenteaza acest fapt, asadar o apreciere exacta nu se poate face decat pentru o serie de parametri fixi: pozitia geografica, clima locala, nivelul de utilizare, capacitatea etc. Tinand cont insa de faptul ca durata de viata garantata a acestor sisteme este de 20 de ani, investitia intr-un astfel de sistem poate fi una de viitor.

Sisteme de producere a energiei electrice - preturi

De cele mai multe ori, sistemele fotovoltaice sunt integrate cu sisteme eoliene sau cu sistemul electric general, pentru reducerea facturii la energie electrica. Functionarea unei locuinte doar cu ajutorul energiei solare este posibila, insa in practica ea nu este tot timpul posibila. De aceea existenta unui sistem de back-up este necesara, fie ca e vorba de un generator diesel sau reteaua de la Electrica.

Un sistem fotovoltaic simplu contine urmatoarele elemente:

  • panouri fotovoltaice
  • baterii pentru stocarea energiei + regulator de incarcare a bateriilor
  • invertor pentru trnasformarea curentului continuu din baterii in curent alternativ

Preturile pornesc de la 1000 - 2000 de euro (pentru sisteme de 150-200 W) si pot urca foarte mult, in functie de necesitatea energetica, de sistemele de back-up folosite, etc ( 4000- 8000 RON)

Amortizarea investitiei

In general, sistemele fotovoltaice moderne pot fi folosite pe tot parcursul anului si chiar si noaptea, cu un randament mai scazut insa. Durata de utilizare preconizata este de pana la 25 de ani, caz in care randamentul lor nu ar trebui sa scada sub 70% din cel initial. Asadar, o investie de viitor foarte buna, nu?

Cat despre amortizarea investiei initiale, aceasta este la fel greu de calculat, aceasta putand dura intre 5 si 15 ani. E drept, investitia initiala nu este una deloc neglijabila, insa in conditiile in care pretul gazului metan si electricitatii cresc exponential (si tendinta se va pastra si in urmatorii ani), o solutie alternativa capabila sa produca curent electric si/sau caldura ar trebui sa le faca cu ochiul tot mai multor dintre noi.

Viteza sunetului

Viteza sunetului este unul dintre parametrii care descriu propagarea sunetului printr-un mediu. Această viteză depinde de proprietăţile mediului de propagare, în particular de elasticitatea şi densitatea acestuia.

În fluide (gaze şi lichide) participă la propagarea sunetului numai deformarea volumică a mediului; la solide mai intervin şi forţele de forfecare. Formulele generale pentru viteza sunetului în aceste tipuri de mediu sînt

Mediu

Formulă

Variabile

Gaze şi
lichide

c_{\mathrm{fluid}} = \sqrt {\frac{K}{\rho}}

Solide

c_{\mathrm{solid}} = \sqrt{\frac{E}{\rho}}

Cuprins

În gaze

În aer şi alte gaze viteza sunetului depinde în primul rînd de temperatură. De exemplu la 0°C viteza sunetului este de 331,5 m/s, iar la 20°C aproximativ 343,4 m/s. Presiunea are un efect mic, iar umiditatea nu are aproape nici un efect asupra vitezei. Pentru aer, formula aproximativă de mai jos permite calculul vitezei de propagare a sunetelor în funcţie de temperatură, pentru un domeniu de temperaturi în jur de 0°C:

c_{\mathrm{aer}} = (331,5 + 0,607 \cdot t) \ \mathrm{m \cdot s^{-1}}

unde t este temperatura aerului exprimată în grade Celsius. Această formulă este aproximaţia liniară (primii doi termeni din seria Taylor) a funcţiei:

c_{\mathrm{aer}} = 331,5 \sqrt{1+\frac{t}{273,15}}\ \mathrm{m \cdot s^{-1}}

care permite calculul mai exact al acestei dependenţe în ipoteza că variaţia cu temperatura a capacităţii calorice a aerului este nulă; erorile derivate din această ipoteză sînt mici în condiţiile temperaturilor obişnuite din atmosferă, dar cresc în special la temperaturi înalte.

Coeficientul pentru aproximaţia liniară se obţine astfel ca

331,5 \cdot \frac{1}{2 \cdot 273,15} = 0,607

Numărul lui Mach

Mach (pronunţie /mah/, după numele fizicianului austriac Ernst Mach) este o unitate de măsură folosită în aerodinamică pentru a exprima viteza unui corp care se deplasează într-un fluid: proiectil, avion, rachetă etc. Viteza Mach 1 este egală cu viteza sunetului în fluidul respectiv; în condiţii standard Mach 1 este egal cu 1225 km/h.

Numărul lui Mach este o mărime adimensională care arată de cîte ori este mai mare viteza unui mobil decît viteza sunetului în acel mediu. Valorile subunitare ale numărului lui Mach înseamnă viteze subsonice (mai mici decît viteza sunetului), iar valorile supraunitare înseamnă viteze supersonice. O clasificare mai detaliată defineşte în plus vitezele transsonice (între Mach 0,8 şi Mach 1,2) şi vitezele hipersonice (mai mari de Mach 5).

În lichide

Viteza sunetului în lichide este mai mare decît în gaze, pentru că deşi densitatea este mai mare (ceea ce ar însemna o inerţie mai mare deci o viteză inferioară), compresibilitatea lichidelor este mult mai mică decît a gazelor, ceea ce face ca o perturbaţie a presiunii într-un punct să se propage rapid la punctele vecine. Astfel, în aer viteza sunetului este de 330-350 m/s, iar în apă este de aproximativ 1500 m/s.

Cunoaşterea precisă a vitezei sunetului în apă este importantă într-o serie de domenii precum cartografierea acustică a fundului oceanic, aplicaţii ale sonarului subacvatic, comunicaţii etc. Viteza sunetului în apă depinde de o serie de parametri:

Modul în care se comportă această dependenţă este complicat, de aceea practic se folosesc formule empirice. O astfel de formulă, suficient de simplă şi de precisă, este cea propusă de Kenneth V. Mackenzie în 1981:

c(t,s,z) = a1 + a2t + a3t2 + a4t3 + a5(s - 35) + a6z + a7z2 + a8t(s - 35) + a9tz3,

unde t este temperatura în grade Celsius, s este salinitatea în părţi la mie, iar z este adîncimea în metri. Cei nouă coeficienţi a1, a2, ..., a9 sînt:

a1 = 1448,96; a2 = 4,591; a3 = -5,304×10-2; a4 = 2,374×10-4; a5 = 1,340; a6 = 1,630×10-2; a7 = 1,675×10-7; a8 = -1,025×10-2; a9 = -7,139×10-13

Pentru parametrii t = 25°C, s = 35‰ şi z = 1000 m se obţine valoarea vitezei c = 1550,744 m/s. Eroarea de calcul a vitezei în limitele obişnuite ale parametrilor este de sub 0,2 m/s.

În solide

Într-o bară a cărei secţiune este mult mai mică decît lungimea de undă a sunetului viteza de propagare depinde de modulul lui Young şi de densitatea solidului:

c_{\mathrm{solid}} = \sqrt{\frac{E}{\rho}}

De exemplu, într-o bară de oţel viteza sunetului este de aproximativ 5100 m/s.

Cînd dimensiunile transversale ale mediului devin comparabile cu lungimea de undă această formulă nu mai este corectă, viteza reală fiind mai mare. Pentru o bară cu secţiunea transversală mult mai mare decît lungimea de undă modulul lui Young trebuie înlocuit cu modulul undei plane, M, se poate calcula din modulul lui Young şi coeficientul lui Poisson, ν:

M = E \frac{1-\nu}{1-\nu-2\nu^2}

Viteza de propagare a sunetului calculată astfel este mai mare. De exemplu oţelul are un coeficient Poisson de aproximativ 0,3, ceea ce face ca viteza sunetului într-un bloc de oţel să fie de aproximativ 5900 m/s.

Valuta in Lume

Romanian Leu( in RON) :

Tara 1 RON in RON
American Dollar 0.33738 2.96402

Argentine Peso 1.29737 0.770788

Australian Dollar 0.401354 2.49157

Brazilian Real 0.613208 1.63077

British Pound 0.202768 4.93176

Bulgarian Lev 0.464616 2.15232

Canadian Dollar 0.364913 2.74038

Chilean Peso 184.657 0.00541546

Chinese Yuan 2.30578 0.433692

Colombian Peso 681.544 0.00146726

Croatian Kuna 1.74056 0.574527

Danish Krone 1.76862 0.565413

Estonian Kroon 3.71698 0.269036

Euro 0.237558 4.2095

Hong Kong Dollar 2.6148 0.382438

Hungarian Forint 63.9766 0.0156307

Iceland Krona 42.8408 0.0233422

Indian Rupee 16.1302 0.0619956

Israeli New Shekel 1.30338 0.767235

Japanese Yen 32.7854 0.0305014

Latvian Lat 0.166433 6.00842

Libyan Dinar 0.651942 1.53388

Lithuanian Litas 0.820241 1.21915

Malaysian Ringgit 1.18235 0.845773

Maltese Lira 1.11611 0.895967

Mexican Peso 4.35051 0.229858

New Zealand Dollar 0.498516 2.00596

Norwegian Kroner 2.06533 0.484185

Omani Rial 0.129722 7.70876

Pakistan Rupee 27.9809 0.0357387

Qatari Rial 1.22806 0.814291

Russian Ruble 10.6909 0.0935373

Saudi Riyal 1.26517 0.790405

Singapore Dollar 0.486235 2.05662

South African Rand 2.7089 0.369154

South Korean Won 413.985 0.00241555

Sri Lanka Rupee 38.77 0.0257932

Swedish Krona 2.42615 0.412175

Swiss Franc 0.364532 2.74324

Taiwan Dollar 11.0638 0.0903852

Thai Baht 11.4793 0.0871135

Trinidad/Tobago Dollar 2.09977 0.476243

Turkish Lira 0.497186 2.01132

Venezuelan Bolivar 0.724445 1.38037